Fragment van de Tilburgse plattegrond uit 1760. De kaartmaker (Diederik Zijnen) vermeldde: ‘de rivier de Leij’.
In oude documenten wordt onze rivier vaak genoemd. Zoals in 1433: ‘een stroem die Leyde’. Regelmatig wordt de beek daarbij in verband gebracht met de wijk Broekhoven, bijvoorbeeld: ‘huis van Dierck Gherit Back in Broeckhoven tussen de Leij en de straat’ (1535), of: ‘beemd van de H. Geest in Broeckhoven aan de Broeckhovenschedijk en de Lije’ (1542).
Op oude kaarten uit de zestiende eeuw zien we de (Rovertsche) Leij al meanderend haar weg zoeken door het Brabantse landschap. Opvallend is dat de Poppelsche Leij hierop niet is ingetekend. Diederik Zijnen doet dat wel op zijn Tilburgse plattegrond uit 1760. Beide rivieren noemt hij De Ley. Verderop noemt hij de Nieuwe Leij ‘De rivier de Ley’, terwijl hij de Oude Leij naamloos laat.
Op de kaart van 1835 worden zowel ‘De Nieuwe Ley’ als ‘De Oude Ley’ genoemd. Die laatste vormt dan de grens met Hilvarenbeek.
In 1880 is er een bedding bijgekomen en wel tussen de Nieuwe en Oude Leij in. Deze heet nu ‘De Oude Leij’, terwijl de zuidelijker lopende Oude Leij de naam ‘Landscheiding’ heeft gekregen. De Nieuwe Leij heet nu ‘De Ley’. Waar deze Oude Ley en Landscheiding samenkomen, staat een stoomgemaal (ongeveer waar nu de uitkijktoren ‘De Herdgang’ staat). Het is deze Oude Leij die later bekend werd als ‘Vuile Ley’, vanwege de afvoer van fabriekswater.