Wandeling

GORP EN ROOVERT

Ons voeten lopen

Als je de Rovertsche Leij in al haar oorspronkelijke grandeur wilt bewonderen, dan zal je naar Landgoed Gorp & Roovert moeten. Hier meandert de Leij nog in volle glorie. Reden voor onze werkgroep om even buiten de gebaande – Tilburgse – paden te treden, zodat we onze ervaringen over deze wandeling met jou kunnen delen.

De volledige wandeling is 8 tot 11 kilometer lang en maakt onderdeel uit van een knooppuntenroute. Onze werkgroep deed een kortere versie van 5 tot 6 kilometer. Zowel de start- als het eindpunt is bij Natuurpoort Roovertsche Leij, Gorps Baantje 1 in Goirle.

De route vind je via de volgende link:

https://routiq.com/nl/route/594294/door-landgoed-gorp-en-roovert

Langs de Rovertsche Leij

Een ervaring van Tineke Verspaandonk

Ik heb de wandeling meerdere malen gelopen en verbaas me steeds weer over de grilligheid van de natuur. Maar in welk seizoen dan ook, dit blijft een gebied waar de Roovertsche Leij zich prachtig ontwikkelt. Graag maak ik jullie dan ook deelgenoot van deze wandeling. De punten die het meeste indruk op mij hebben gemaakt, zet ik hier op een rijtje.

Fusilladeplaats (Blauw 2)

In de vroege ochtend van 15 augustus 1942 fusilleerden de Duitsers hier vijf mannen gefusilleerd. Deze zaten tot dan als  gijzelaars gevangen in seminaries van Sint Michielsgestel en Haaren. General der Flieger Christiansen gaf bevel om de mannen te fusilleren als represaille voor de sabotage van een belangrijke spoorlijn in Rotterdam.

Het Paradijs (Blauw 1)

Volgens Johannes Goropius Becanus moest het paradijs op deze plek gelegen hebben. Volgens hem zouden Adam en Eva zelfs ‘Beeks’ hebben gesproken! Het Beeks is volgens hem dan ook de moeder aller talen. Johannes Goropius Becanus was een zestiende-eeuwse geleerde en werd geboren op de herenboerderij ‘De Leenhof’. Zijn echte naam (Jan van Gorp) en de naam van zijn geboortedorp (Beek) verlatijniseerde hij tot Johannes Goropius Becanus.

In 1991 brak er een brand uit in Het Paradijs. De lindebomen in de buurt raakten daardoor zwaar beschadigd en  werden gestoord in hun natuurlijke groei. Het gevolg is dat ze een knikje in de stam hebben. Normaal  schieten lindebomen kaarsrecht de lucht in, maar nu even niet als gevolg van de hitte. De brand is dus zichtbaar in de groei van de boom.

Brug over de Leij

Richting België kom je bij een kasteel, een jachthuis en de boerderij. Prachtige gebouwen die als Rijksmonument zijn aangewezen. Even rechtdoor lopen en je kunt links de Leije weer oppikken en vervolgens – als klein uitstapje – even richting Breehees lopen. Weer terug op de route volg je de Beukenlaan richting de Nieuwe Hoef.

Nieuwe Hoef

In deze tiendhoeve uit 1641 met een grote opslagschuur werd een tiende van de opbrengst van de boeren opgeslagen. Zij waren verplicht dit af te staan aan hun landheer. De rentmeester was belast met het innen van de tienden; hij woonde in het huis. Nadat Napoleon de goederen-ruilhandel verving door geld, was de schuur als opslagplaats niet meer nodig. De pacht werd sindsdien betaald met florijnen en dukaten.

Treurboom

Achter de nieuwe Hoef staat een gedenkpaal en een ‘treurboom’. Hier deel je samen met anderen je verdriet door elkaars hand vast te houden. Het is een zeer unieke boom die inmiddels twee stammen heeft (in 2018 was dit nog één boom met één stam!). Naast de rechte stam verschuilt een tweede stam zich gedeeltelijk onder de grond en steekt zijn kop schuin omhoog. Eenmaal boven de grond ontwikkelt zich een nieuw bladerdek. Is dit de grilligheid van de natuur, of heeft het gedeelde verdriet hier zijn invloed uitgeoefend?

Drainageplekken

Opvallend is het aantal drainageplaatsen. Dit is blijkbaar ook wel nodig. De ene keer kon ik met de step door het mulle zand, op een ander moment sleurde ik met laarzen door de modder.