Een nieuwe naam, een nieuwe identiteit

Bij de Vloeidijk in Goirle komen de Rovertsche en Poppelsche Leij samen. Vanaf hier gaat de beek verder onder de naam Nieuwe Leij. Even verderop, bij de Watermolenstraat, splitst de Oude Leij zich af. Waarom, dat is nog altijd onduidelijk. Is dit mensenwerk of is er toch sprake van een natuurlijke ontwikkeling?

De watermolen van Goirle

Al in 1331 is er sprake van een watermolen te Goirle, bij de Wachtelberg aan de Leij. Deze vormt dan het grenspunt bij de uitgifte van de gemeynt van Hilvarenbeek.

Het betreft hier een dubbele watermolen (een koren- en een olieslagmolen) waarbij het molengebouw over de rivier is gebouwd. Zo zijn beide raderen overdekt. In 1903 verwijdert de nieuwe eigenaar het molenrad en molenwiel. Het bouwwerk blijft staan en dient in 1911 als magazijn. Na verkoop in 1917 aan Eduard van Puijenbroek, laat deze het gebouw slopen. Het oude molenwiel ligt als vijver in de tuin van villa ‘Huize Anna’.

Oude Leij

De Oude Leij volgt min of meer dezelfde route als de Nieuwe Leij, maar dan enkele honderden meters zuidelijker. De Oude Leij heeft hier eerder het karakter van een sloot dan van een echte beek. Op haar route richting het gehucht Abcoven kruist zij de Vosserijt, de Beeksedijk en de Abcovensedijk. Van oudsher vormt de Oude Leij de grens met Hilvarenbeek. Aan de oostzijde van Tilburg voegt de Oude Leij zich weer bij de Nieuwe Leij.

Abcoven

Abcoven is een voormalige buurtschap bij Goirle. Tegenwoordig is het een wijk met een natuurgebied. De naam verwijst naar ‘hoven’, in dit geval naar de hof van Abbe.

Natuurgebied Abcoven is eigendom van Stichting Brabants Landschap. Het bestaat uit een elzenbroekbos en een aantal smalle graslandjes die omzoomd zijn door knotwilgen. Het hooien gebeurt hier handmatig. In Abcoven staat een wegkruis dat in 1952 op initiatief van de buurt werd opgericht.